MASKERSPEL

In de fysieke taal die we spreken bij Wild Schaap kan maskerspel niet ontbreken.
Spelen met een masker leert je essentiële bewegingen van overbodige te scheiden. Maskers geven je een zeer duidelijk beeld van hoe je je op scene gedraagt. Daarom is het zeer geschikt voor het ontwikkelen van een goeie zelfreflectie.

Maskers zijn een krachtig instrument voor transformatie en verbeelding.
Ze inspireren de acteur om het lichaam te openen en zijn een uitstekend trainingsmiddel voor het ontwikkelen van een juiste verhouding tussen tijd – ruimte en ritme. Ze bevorderen het gevoel voor timing, economie van de beweging en atmosfeer. Wanneer je een masker draagt heb je enkel nog het lichaam waarmee je uitdrukking kunt geven . Hierdoor leer je een krachtige aanwezigheid te ontwikkelen in spel.

Voor acteurs is maskerspel een uitstekend instrument om hun techniek te verfijnen of om zich te bekwamen in de kunst van maskertheater.
En voor wie wil leren spelen of op ontspannen manier voor een publiek wil kunnen staan is dit een uitgelezen veilige en doeltreffende techniek aangezien het gezicht bedekt is .

naamloos-42

WORKSHOP MASKERSPEL ONZE MASKERS

Een deel van de maskers waarmee we werken bij Wild Schaap maakten we zelf, de Larvaire, commedia dell’arte en de neutrale maskers .
Wil je die techniek leren en er maken binnen die stijl? Dat kan in een gecombineerde workshop waarin je ermee leert spelen maar ze ook leert maken.

 

Trestle’ basisch masker
Eenvoudig van vorm met enkelvoudige uitdrukking. Gemakkelijk bespeelbaar voor de beginnende maskerspeler- acteur-performer.

3412

Larvaire Maskers .

Larvaire maskers of Basel maskers, werden door de legendarische masker- en beweging- innovator Jacques Lecoq, gebruikt als trainingsmiddel voor theatrale projectie en timing. Ze zijn zeer overtuigend en hun geometrische vormgeving en eenvoudige expressie helpen de acteur om het masker te belichamen met wat Lecoq «les grands mouvements de la nature”noemt. Ze begeleiden de acteur als het ware naar een nieuwe, gedurfde wereld van bewegen.
Doordat de maskers stil zijn , groot en wit, dagen ze de acteur uit tot het maken van natuurlijke bewegingen.

voor website-1

 

Commedia dell’ arte

Deze maskers komen uit een renaissance traditie en hebben uitgesproken overdreven ‘tools’ die ruimte maken voor het brengen van alle grote menselijke emoties. Het offreert aan de acteur een groot palet aan spelmateriaal. Commedia dell ‘ arte heeft ‘stock characters’ die zeer snel herkenbaar zijn . Ze hebben een eenvoudig ‘te bespelen schema’. Door deze bescheiden karakteropbouw is er voor de acteur veel ruimte voor het ontwikkelen van origineel materiaal, komische en dramatische timing en fysiek spel. Dit zijn ’halfmaskers’ die geluiden , jabbertalk en spraak toelaten in het spel.

 

naamloos-41naamloos-30naamloos-22

Neutrale maskers

Deze maskers hebben geen uitdrukking en helpen de acteur meer bewust te worden van zijn ‘overtollige fysieke maniertjes’. Deze worden door het dragen van dit masker zodanig benadrukt dat ze meer aan de oppervlakte komen te liggen. Neutrale maskers helpen de acteur om een neutrale staat te bereiken waaruit elk genre van spel kan geboren worden.

 

 

De rode clownsneus

De clownsneus is het kleinste masker. Dit kleine neusje nodigt je uit om op zoek te gaan naar aspecten van jezelf en helpt je die uitvergroot weer te geven. Deze keer zit dus alle spelmateriaal in u en wordt het niet aangegeven door een masker.

Een clown staat enthousiast in het leven en is oneindig creatief. Hij is het eeuwig kleine kind dat zich kwetsbaar opstelt en ons daardoor weet te ontroeren. De clown is een figuur die enkel tot leven komt door jouw kinderlijke eenvoud. De clownsneus houdt je een spiegel voor en begeleidt je in je zoektocht naar echtheid… met alle persoonlijke processen die daar onlosmakelijk aan verbonden zijn.

clozn1

 

Pruiken, hoeden, petten en schoenen

We gaan ook kijken wat dit materiaal ons kan leren om te transformeren. Hierbij is het nodig om de impuls die je krijgt van deze ornamenten goed te leren voelen en volgen. Want zij zullen jouw lichaam leiden naar ‘iets anders’, naar een totaal andere wereld van denken en bewegen.

Op aanvraag